tirsdag 14. juni 2011

Fant Pjotr, Ekaterina og Aleksandr, men hvor er Vladimir?


Så var dag 2 (nesten) over her i St. Petersburg. I går gikk jeg og spiste på hotellrestauranten og sannelig møtte jeg to trivelige eldre par fra Halden. De hadde vært her i 4 dager og skulle hjem igjen i dag. Ble sittende og prate med dem og det var veldig festlig! De fikk bloggadressen og mailadressen min og sa de skulle følge med på turen, så hvis de leser dette: Hei til dere!
Ellers må jeg innrømme at det er greit å være i et land der man kan tenne seg en sigarett til eller etter maten (ja, det må være lov å si).

Sengene på rommet er slettes ikke ille. Jeg sov i hvert fall i snaue 12 timer i natt og våknet altfor sent til frokost. I stedet var det bare å komme seg ut i byen og se seg omkring. Ettersom jeg bommet på Nevskij Prospekt i går sjekket jeg kartet før jeg dro. Nedover Nevskij fikk jeg øye på et stort bygg, som jeg aldri fant ut hva var. I det jeg tok et bilde stanset to eldre damer høflig ved siden av meg og kjeftet på noen unge folk som spaserte rett forbi. Så smilte de og sa noe som "Folk er så frekke." (tror jeg). Jeg takket pent og kom meg videre.

Jeg gikk og gikk uten å se noe tegn til severdigheter før dette spiret viste seg i det fjerne


Det viste seg å være en del av den svære Admiralitetsbygningen, tilsynelatende under oppussing bak en park. Inn i parken fikk jeg følge av en gruppe soldater i mer eller mindre taktfast marsj. Jeg tok bilde av dem da jeg var sikker på at ingen kunne se det. Du vet aldri her borte...

Et stykke inne i parken kom jeg til en fontene omgitt av byster med navn jeg ikke kjente til. Nå etterpå tror jeg det kan ha vært såkalte dekabrister, offiserer som i 1825 gjorde opprør mot tsar Nikolaj I da hans eldre bror Konstantin trakk seg fra arverekkefølgen. Nikolaj var en av de aller mest reaksjonære tsarene i Russland og slo ned opprøret. Som seg hør og bør i Russland ble hjernene bak opprøret sendt til Sibir, før de ble benådet i 1856 av Aleksander II, en av de mest liberale og reformvennlige tsarene.

Bak parken ligger elven Neva. Her stod det flere folk som til liten nytte forsøkte å overtale folk til å ta en båttur på elven. Med regn og 14 grader stod jeg lett over en tur på vannet...

Jeg tror dette er en del av Admiralitetsbygningen, som spiret jeg så fra Nevskij også er.
Det var et veldig stort bygg

Disse katedralene med de karakteristiske kuplene finnes omtrent overalt, men fine er de!

Videre forbi parken kom jeg til en stor, åpen plass. Her virket det som om det skulle være en konsert eller liknende. Folk var i gang med å sette opp scener og toaletter av typen "Porta-potty", busser konvertert til doer og trailere, som denne, stod i alle retninger. Som du nok gjettet står det "toalett" til venstre for døra. Gratulerer! Du kan nå russisk:)

Den store plassen viste seg å være slottsplassen foran Vinterpalasset. Her har interessante historiske hendelser som Den blodige søndagen i 1905, hvor tsarens styrker åpnet ild mot ubevæpnede demonstranter på vei for å levere en petisjon til myndighetene og drepte rundt 1000 mennesker, og Oktoberrevolusjonen i 1917, hvor bolsjevikene grep makten fra den provisoriske regjeringen som hadde tatt over etter Nikolaj II's abdikasjon i mars.
Den høye statuen i midten kalles Алекса́ндровская коло́нна (Aleksanderkolonnen) og ble reist etter den russiske seieren over Napoleon.
Den er oppkalt etter tsar Aleksander
I, som regjerte fra 1801 til 1825.
Det store bygget i bakgrunnen er generalstabens bygning, tidligere hovedkvarter for generalstaben, utenriksdepartementet og finansdepartementet før kommunistene gjorde Moskva til hovedstad igjen.

På andre siden av slottsplassen ligger Vinterpalasset, som i dag er et kunstmuseum. Jeg tenkte meg inn dit, men køen var latterlig lang, så det holdt med å se det utenfra for denne gang.
Palasset er for øvrig gigantisk, men dette var alt jeg fikk med på bildet da jeg tok det fra kolonnen.

Så heldig var jeg at jeg fikk tatt bilde sammen med selveste Peter den store og keiserinne Katerina. De hevdet i hvert fall at de var den gamle tsaren og tsarinaen, og så ut til å trives med det.

"I dette huset den 29. januar 1837 døde Aleksandr Sergejevitsj Pusjkin"

Nok en ortodoks katedral. Arkitekturen er flott!
Rundt kirken var det liv og leven og et brudepar kjørte av gårde i en cabriolet (som må ha vært kjekt i regnet). I mengden stod steike meg Peter den store, men han liknet ikke på den samme tsaren jeg møtte. Jeg lurer på om det kan være et marked for Peter-imitatorer her... Det ville forklare hvorfor jeg måtte betale noen få rubler for å ta bilde med monarken. Jeg kan fremdeles ikke skjønne hvorfor man vil ha Peter den store i bryllupet sitt, men det er kanskje en russisk greie

Aleksandr Sergejevitsj Pusjkin
Jeg prøvde å spørre et reisefølge om de ville jeg skulle ta bilde av dem foran statuen slik at de fikk med alle på bildet mot at de gjorde det samme for meg. Det var det absolutt ingen interesse for. Kanskje forstod de meg ikke og trodde jeg skulle kreve penger av dem, eller stjele kameraet.
Eller begge deler...

Etter så mye vandring og russisk historie var det fint å få litt vestlig mat i magen. Man kan jo ikke spise borsjtsj og piroger hele tiden heller.
En Quarter Pounder heter Royal Cheeseburger her borte. Omtrent det samme som i Frankrike, hvor Vince Vega spiste en Royale with cheese og drakk Vanilla Coke

Jeg har prøvd å se etter tegn på tidligere sovjetisk styre, men alt jeg foreløpig har fått øye på er de tidligere nevnte statuene av de seirende sovjetsoldatene og Lenin. Det dukker nok opp etter hvert...

4 kommentarer:

  1. Dette er helt fabuløst, Magnus! Du skriver så godt, og jeg liker de små anekdotene med historisk input. Det jeg derimot misliker er ditt utroskap med en annen Catharina! Du vet godt at det kun finnes én keiserinne i ditt liv, Magnush.

    Keep on keepin' on, jeg gleder meg til mer!

    SvarSlett
  2. Foreløpig synes jeg alt er fabelaktig. Utmerket egnetlig. Har jeg skrevet det før? Er litt brisen! Nattleik

    SvarSlett
  3. Det JEG liker, er at jeg føler meg litt dum, historieløs, osv, men så tar jammeinimeg Magnus den reisende Onkel meg med på en historisk showcase uten sidestykke! Dette applauderes! Stor skål fra han der, du vet, Fredrik Stabenipso! Nasdråvinja! (vennligst rett på russisken min!!)

    SvarSlett
  4. Det er bare én Catharina for meg:) Den andre er rik og mektig, men hun er jo også ei skikkelig sklie, og det er ikke no særlig...

    Stabenipso er nå ditt nye kallenavn (selv om jeg foretrekker Reinfeldt av politiske grunner).
    Na zdarovja! на здоровья!
    Tania fortalte meg forresten at russere så og si aldri sier na zdarovja, bortsett fra når det er utlendinger til stede. De holder heller små taler før de skåler. Hun kunne også avsløre at dersom du drikker med georgiere vil det være fint lite annen prat enn skåletaler. De skåler heeeele tiden og holder lange taler. Jeg håper selvsagt på å møte georgiere mens jeg er her

    SvarSlett